Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Turystyka na terenie lasów Nadleśnictwa Mrągowo

W uprawianiu turystyki na terenie lasów Nadleśnictwa Mrągowo pomocna jest wiedza o trudnościach i zagrożeniach, które możemy napotkać na naszej drodze.

Przebywanie na obszarach leśnych w celach turystycznych i rekreacyjnych może być niebezpieczne dla życia i zdrowia ludzi. Decyzje dotyczące wejścia do lasu turysta indywidualny podejmuje samodzielnie, w oparciu o własne doświadczenie.

Dlatego TURYSTO  pamiętaj:

  • przed wejściem do lasu sprawdź prognozę pogody i przygotuj odpowiedni strój;
  • bądź przygotowany na zmianę aury;
  • dobrze mieć ze sobą nadajnik GPS (nawet w telefonie), który ułatwi orientację w terenie;
  • unikaj przebywania w lesie podczas burz i silnego wiatru;
  • nigdy nie przechodź pod złamanymi lub zawieszonymi drzewami (lub ich częściami);
  • unikaj zbliżania się do drzew pochylonych, uschniętych lub z uschniętymi konarami;
  • las jest domem wielu gatunków zwierząt; podczas leśnych wędrówek pamiętaj, żeby się do nich nie zbliżać.

 

Rozsądku i ostrożności nigdy za wiele, od tego zależy Twoje bezpieczeństwo.

Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Zdrowa żywność z polskich lasów

Zdrowa żywność z polskich lasów

Każdy z nas dba o swoje zdrowie. A jak wiadomo to co jemy wpływa w znaczącym stopniu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet wygląd.

 9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska. Podczas konferencji została podkreślona rola produktów bez GMO, pochodzących z polskich pól i lasów.

Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności, w których otwarciu brał udział dyrektor Konrad Tomaszewski. Odwiedzający mogli spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny. Również Leśny Kompleks Promocyjny Lasy Mazurskie promował produkty jakie daje nam las. Zdrowa żywność to przecież nie tylko dziczyzna, ale również płody runa leśnego. Aromatyczne maliny, poziomki, jagody, lecznicze zioła, syropy i susze z owoców i pędów drzew i krzewów leśnych. LAS daje nam potężne bogactwo, po które wystarczy sięgnąć.

Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".