Wydawca treści Wydawca treści

Obszary Chronionego Krajobrazu

Obszary chronionego krajobrazu to tereny chronione ze względu na wyróżniający się krajobraz o zróżnicowanych ekosystemach, wartościowe ze względu na możliwość zaspokajania potrzeb związanych z turystyką i wypoczynkiem lub pełnioną funkcją korytarzy ekologicznych.

W zasięgu terytorialnym Nadleśnictwa Mrągowo znajduje się 5 obszarów chronionego krajobraz.

Obszaru Chronionego Krajobrazu Doliny Rzeki Guber o powierzchni 14 363,8 ha, położony na terenie powiatów Bartoszyce, Kętrzyn, Giżycko i Olsztyn, w gminach Sępopol, miasto Sępopol, Korsze, Barciany, Bisztynek, Kętrzyn, miasto Kętrzyn, Reszel, Ryn i Kolno.

Obszaru Chronionego Krajobrazu Doliny Symsarny o powierzchni 19 329,8 ha, położony na terenie powiatów Lidzbark Warmiński i Olsztyn, w gminach Lidzbark Warmiński, Kiwity, Kolno, Jeziorany, miasto Jeziorany i Biskupiec.

Obszar Chronionego Krajobrazu Jezior Legińsko-Mrągowskich o powierzchni 20 615,9 ha, położony na terenie powiatów Kętrzyn, Mrągowo i Olsztyn, w gminach Reszel, Mrągowo, miasto Mrągowo, Sorkwity, Kolno i Biskupiec.

Obszaru Chronionego Krajobrazu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich o powierzchni 85 527,0 ha, położony na terenie powiatów Węgorzewo, Giżycko, Mrągowo i Pisz, w gminach Węgorzewo, miasto Węgorzewo, Giżycko, miasto Giżycko, Ryn i miasto Ryn.

Obszary Chronionego Krajobrazu Otuliny Mazurskiego Parku Krajobrazowego - Zachód o powierzchni 7 381,0 ha, położony na terenie powiatu Mrągowo, w gminach Mrągowo, Mikołajki i Piecki.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Zdrowa żywność z polskich lasów

Zdrowa żywność z polskich lasów

Każdy z nas dba o swoje zdrowie. A jak wiadomo to co jemy wpływa w znaczącym stopniu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet wygląd.

 9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska. Podczas konferencji została podkreślona rola produktów bez GMO, pochodzących z polskich pól i lasów.

Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności, w których otwarciu brał udział dyrektor Konrad Tomaszewski. Odwiedzający mogli spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny. Również Leśny Kompleks Promocyjny Lasy Mazurskie promował produkty jakie daje nam las. Zdrowa żywność to przecież nie tylko dziczyzna, ale również płody runa leśnego. Aromatyczne maliny, poziomki, jagody, lecznicze zioła, syropy i susze z owoców i pędów drzew i krzewów leśnych. LAS daje nam potężne bogactwo, po które wystarczy sięgnąć.

Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".