Asset Publisher Asset Publisher

Zasoby leśne

Na terenie Nadleśnictwa Mrągowo przeważają siedliska lasowe. Średni wiek lasów na naszym terenie to 57 lat, a przeciętna zasobność wynosi 266 m sześć./ha.

Udział siedlisk leśnych

  • 77 % – lasowe, czyli drzewostany z przewagą gatunków liściastych
  • 17 % – borowe, czyli drzewostany z przewagą gatunków iglastych, najczęściej sosny i świerka
  • 6 % – olsy, czyli lasy porastające żyzne, bagienne tereny

Udział gatunków lasotwórczych

  • 37 %  – sosna, modrzew
  • 18 % –  świerk
  • 16 % – dąb
  • 15 % – brzoza
  • 7 % – olsza
  • 5 % – buk
  • 2 % – pozostałe

Udział drzewostanów w klasach wieku
Rozpiętość klasy wieku wynosi 20 lat (np. I klasa wieku – drzewostany w wieku do 20 lat, II klasa – 21 – 40 lat, III klasa – 41 – 60 lat itd.).

  • 15 proc. – I klasa
  • 20 proc. – II klasa
  • 29 proc. – III klasa
  • 14 proc. – IV klasa
  • 11 proc. – V klasa
  • 11 proc. – VI klasa i starsze

Przeciętna zasobność drzewostanów

  • sosna – 307 m sześc./ha
  • świerk – 283 m sześc./ha
  • brzoza – 280 m sześc./ha
  • dąb – 186 m sześc./ha

Asset Publisher Asset Publisher

Back

Zdrowa żywność z polskich lasów

Zdrowa żywność z polskich lasów

Każdy z nas dba o swoje zdrowie. A jak wiadomo to co jemy wpływa w znaczącym stopniu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet wygląd.

 9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska. Podczas konferencji została podkreślona rola produktów bez GMO, pochodzących z polskich pól i lasów.

Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności, w których otwarciu brał udział dyrektor Konrad Tomaszewski. Odwiedzający mogli spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny. Również Leśny Kompleks Promocyjny Lasy Mazurskie promował produkty jakie daje nam las. Zdrowa żywność to przecież nie tylko dziczyzna, ale również płody runa leśnego. Aromatyczne maliny, poziomki, jagody, lecznicze zioła, syropy i susze z owoców i pędów drzew i krzewów leśnych. LAS daje nam potężne bogactwo, po które wystarczy sięgnąć.

Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".