Asset Publisher Asset Publisher

Ochrona lasu

Ochrona lasu ma na celu przeciwdziałanie rozwojowi szkodliwych owadów i grzybów. W tym celu leśnicy usuwają z lasu drzewa zasiedlone przez szkodniki (posusz czynny), złomy (drzewa, których pień został złamany przez wiatr lub inny czynnik), wywroty (drzewa, których system korzeniowy został naderwany lub całkowicie wywrócone). Aby zapobiec namnażaniu się szkodliwych owadów wykładają różnego rodzaju pułapki. Mogą być to drzewa, które po zasiedleniu zostaną usunięte z lasu lub pułapki feromonowe, w których owady wabione zapachem wchodzą do specjalnych pojemniczków.  W ramach walki biologicznej ze szkodnikami owadzimi niezwykle skuteczną metodą jest ochrona pożytecznych ssaków owadożernych (ryjówki, jeże), płazów, gadów, ptaków i pożytecznych owadów. Skutecznie, zwłaszcza w drzewostanach sosnowych, przeciwdziała nadmiernemu rozwojowi owadów zasiedlenie i ochrona mrowisk mrówki ćmawej.

Na ubogich siedliskach borów sosnowych zastosowano ogniskowo – kompleksową metodę ochrony lasu. Polega ona na założeniu miejsc różnorodności biologicznej (remiz).

Przeciwdziałania chorobom grzybowym polegają przede wszystkim na biologicznym zabezpieczeniu pniaków po ściętym drzewie, zwalczaniu chemicznym i mechanicznym oraz na stosowaniu odpowiednich technik hodowlanych.

Szkody od zwierzyny występują w uprawach w postaci zgryzania (sarna, jeleń, łoś zjadają pączek szczytowy młodego drzewka), a w młodnikach w postaci spałowania (zwierzę podcina siekaczami korę i zrywa ją szarpnięciem głowy).  W celu uniknięciu tych szkód wykłada się drzewa zgryzowe.


Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

Zdrowa żywność z polskich lasów

Zdrowa żywność z polskich lasów

Każdy z nas dba o swoje zdrowie. A jak wiadomo to co jemy wpływa w znaczącym stopniu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet wygląd.

 9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska. Podczas konferencji została podkreślona rola produktów bez GMO, pochodzących z polskich pól i lasów.

Konferencji towarzyszyły targi zdrowej żywności, w których otwarciu brał udział dyrektor Konrad Tomaszewski. Odwiedzający mogli spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny. Również Leśny Kompleks Promocyjny Lasy Mazurskie promował produkty jakie daje nam las. Zdrowa żywność to przecież nie tylko dziczyzna, ale również płody runa leśnego. Aromatyczne maliny, poziomki, jagody, lecznicze zioła, syropy i susze z owoców i pędów drzew i krzewów leśnych. LAS daje nam potężne bogactwo, po które wystarczy sięgnąć.

Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".